A- A A+

Uncategorised

Op zoek naar een woning:

https://beschermdwonen.nl

Algemene website over beschermd wonen, met zoekfunctie voor woningen.

https://www.autisme.nl/oproepen/?regio=&soort=wonen

Prikbord op de website van NVA, voor vraag en aanbod op het gebied van wonen.

https://www.watvindik.nl/autisme
Overzicht van producten en diensten voor mensen met autisme, waaronder ook wonen

http://www.meewoonwinkel.nl/

Overzicht van woonvormen voor mensen met een beperking, waaronder mensen met autisme

Over wonen en autisme in het algemeen:

Autisme Vriendelijk Wonen

Onze brochure over de woonproblematiek van zelfstandig wonende volwassenen met autisme

https://www.autisme.nl/over-autisme/wonen/

Dossier wonen op de site van NVA

Woonwijzerautisme.nl

Informatie over het realiseren en aanbieden van geschikte woonruimte voor mensen met autisme. Opgesteld met medewerking van PAS Nederland via de Academische Werkplaats Autisme.

http://www.architecture-for-autism.org/
Informatieve website over autismevriendelijke architectuur

https://www.rigo.nl/nieuws/op-naar-een-toegankelijke-woningvoorraad/

Onderzoek “Op naar een toegankelijke woningvoorraad” uitgevoerd t.b.v. het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hierin wordt ook aandacht besteed aan psychische beperkingen.

Over andere vormen van wonen:

http://www.omslag.nl/wonen/

Servicepunt “Anders leven, anders wonen”: Praktische informatie voor ieder die wil wonen en leven in een ecologische en meer sociale omgeving, in een duurzaam huis, in een woongroep of leefgemeenschap

http://www.gemeenschappelijkwonen.nl/

Over gemeenschappelijke woonvormen

Tips voor het zoeken naar een woning

 

– Zoek begeleiding, of bespreek het met je huidige begeleiding of andere hulp die je op het moment ontvangt.

Het vinden van een woning kan lastig zijn en een langdurig proces. Het kan lastig zijn jezelf te blijven motiveren, en overzicht te houden in alle informatie die je tegenkomt en vragen die je hebt. Zeker als je nu last hebt van een prikkelrijke woning en je er soms gewoon helemaal doorheen zit. Daarom is het goed ondersteuning te zoeken, ook als je normaal geen begeleiding of zorg nodig hebt. Al is het maar zo dat je 1 keer per 2 weken met iemand de voortgang kunt doorspreken, dat kan al helpen.

Als je in het verleden geen begeleiding kreeg, dan kan deze zoektocht naar een woning misschien de concrete hulpvraag zijn waarvoor de gemeente wel ambulante begeleiding wil toekennen.

– Schrijf op wat je nodig hebt en wat je kunt betalen. Kijk hierbij naar je huidige woonsituatie: wat is goed en wat moet echt beter? Zoek je huur of koop? Hoeveel kamers heb je nodig? Wil je dat de keuken per se gescheiden is van de woonkamer, vanwege kookgeuren of het geluid van de apparatuur? Of heb je juist liever 1 grote leefruimte, zodat je overzicht hebt? Zijn er omgevingsgeluiden waar je sterk op reageert (school, verkeer, sportveld)? Wil je in het centrum van een stad wonen? Waar wonen de mensen die je in de buurt wil hebben (vrienden, familie)? Hoever ben je bereid te reizen voor boodschappen, werk, etc.? Zijn er bushaltes, of parkeerplaatsen? En bedenk ook: hoe belangrijk zijn al deze dingen? Wat is het belangrijkst?

– Begin vandaag al met rondkijken bij woonaanbod op sites als funda.nl (zowel koop als huur) of huursites (zie hieronder voor mogelijke websites). Dit helpt bij het vaststellen van wat je wel en niet wilt / nodig hebt, omdat je concrete voorbeelden kunt zien. Het helpt ook om te toetsen hoe realistisch je verwachtingen zijn.

– Zoek je een huurwoning? Schrijf je z.s.m. in bij een wooncorporatie om wachttijd op te kunnen bouwen, wat je kans op een woning vergroot. Ingeschreven staan kost vaak eenmalig ong. €25 en daarna ong. €10 per jaar.

Zoek op het internet naar “woningbouwvereniging” + de plaats/regio waar je zoekt. Veel woningcorporaties hebben een gemeenschappelijke website voor de regio, zoals www.entree.nu in de regio Arnhem Nijmegen. www.woningnet.nl heeft een overzicht van alle regio’s die dat via WoningNet doen. Zoek uit of de woningen inderdaad op basis van meettijd/wachttijd worden verdeeld, of dat sommige woningen ook verloot worden. Soms heeft een regio extra eisen, zoals regiobinding of kernbinding. Ook dat staat op die sites uitgelegd.

Het kan ook zinvol zijn om een keer contact op te nemen met de woningbouwverenigingen zelf, om te vragen wat zij voor je kunnen betekenen (met onze Wonen brochure als hulpmiddel, we kunnen evt. wat fysieke exemplaren toesturen). Niet alle woonconsulenten staan ervoor open, maar niet geschoten is altijd mis.

Er zijn ook andere websites waar je huurwoningen kunt vinden. Zoek op “huurwoning” + de plaats/regio waar je zoekt.

Wees je er van bewust dat deze vaak extra bemiddelingskosten plus meer borg vragen. Dit levert soms wel een of twee maanden huur aan extra kosten. Het is over het algemeen verboden om aan jou bemiddelingskosten te vragen. (Als jij kunt reageren op woningen die worden aangeboden op een site, werkt de bemiddelaar voor de verhuurder. Dan moet de verhuurder betalen, niet jij.) Omdat de woonmarkt zo krap is, klagen weinig mensen en gebeurt het toch. Een dure woning die snel beschikbaar is, is soms toch beter dan geen woning. Hoe dan ook, informeer je goed over welke kosten er bij komen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

-Zodra je woningen kunt bezichtigen: ga dat doen. Het zien van zo’n woning helpt om te verhelderen wat je wel en niet wilt / nodig hebt, en je kunt het bezichtigen ‘oefenen’. Misschien had je er bijv. niet aan gedacht dat je het vervelend zou vinden als je woning naast een school staat, tot je in zo’n woning staat tijdens de pauze. Ook leer je steeds beter waar je op kunt of wilt letten.

Neem iemand mee die goed mee denkt en kritisch meekijkt, en schrijf op wat je wel en niet leuk/fijn/goed vond.  Kijk ook, indien mogelijk, op een ander tijdstip rond in de buurt. Daarmee kun je geluidsoverlast uit de buurt en de sociale veiligheid beter inschatten. 

Gezellig iets doen samen met lotgenoten, daar staat Kompas voor. Het is één van de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, die door PAS georganiseerd worden. Te denken valt aan een museum of expositie bezoeken, een (puzzel)fietstocht maken, samen naar de film en/of uit eten, een (creatieve) workshop volgen of gaan (strand)zeilen en noem maar op.

Kompas is dus een heel concreet uitje of activiteit en elke keer anders. Alles wat jij leuk vindt om samen met –een wisselend groepje- andere PAS-leden en auti’s uit de regio te ondernemen, kan op het programma komen te staan. Zo is Kompas, na de herstart in het najaar van 2018, naar een informatieve natuurdag geweest en kon je 2 keer deelnemen aan een stadswandeling. Deze activiteiten waren op de eilanden in het Zuid-Westen, maar we willen graag Kompas-uitjes aanbieden door het hele land. Daar hebben we jou voor nodig!

Hoe kan jij bijdragen aan het slagen en uitbreiden van de Kompas-activiteiten?

1- Allereerst door gezellig deel te nemen en anderen uit de doelgroep mee te vragen, hen te wijzen op de uitjes die aangekondigd worden op www.pasnederland.nl >> activiteiten >> ontmoeten >> Kompas.

2- Ook door jouw favoriete uitje door te geven, zodat Kompas weet waar er behoefte (aan) is. Hiervoor mail je naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

3- Je kunt tijdens de activiteit die jij leuk vindt, ook zelf aanspreekpunt zijn, organisator van de dag noemen we dat. Hierbij krijg je volop support vanuit Kompas, worden alle taken duidelijk afgestemd, en zorgt Kompas voor achtergrond zaken vooraf, zoals PR en contact met de deelnemers.

Neem hiervoor ook graag per mail contact op met Kompas.

4- Wanneer je je vaker in wilt zetten voor dergelijk concreet en gevarieerd lotgenotencontact, dan is het Kompas-team echt wat voor jou. Je kunt er je organisatietalent in kwijt, houdt overzicht en motiveert anderen. En je maakt veel leuke dingen mee. Geef nadat je organisator van de dag bent geweest, bij Kompas aan wat jouw wensen en mogelijkheden zijn, dan gaan we samen in gesprek.

Wanneer je je vaker in wilt zetten voor een concreet en gevarieerd lotgenotencontact van Kompas, dan is het Kompas-team echt wat voor jou. Je kunt er je organisatietalent in kwijt, houdt overzicht en motiveert anderen. En je maakt veel leuke dingen mee :) Geef nadat je organisator van de dag bent geweest, bij Kompas aan wat jouw wensen en mogelijkheden zijn. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.an gaan we samen in gesprek.

In de agenda Andere organisaties  op de website willen we zoveel mogelijk activiteiten van ‘voor en door autisten’ opnemen.

Regelmatig krijgen we vragen om plaatsing in de agenda.
Doel is deze agenda dè agenda voor activiteiten rondom autisme te maken.

Na inwerken door de secretaris/webmaster ga je zelfstandig uitnodigingen voor activiteiten, flyers e.d. op onze agenda plaatsen.
De uitnodigingen worden je (via email) aangeleverd.
Over wat wel en wat niet te plaatsen houd je contact met de secretaris /webmaster.

Het is een administratieve functie die je thuis in je eigen tijd kunt uitvoeren.

Verwachten tijdsbesteding: 1-2 uur per week.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter @ PasNederland