A- A A+

Ervaringsdeskundigen op het gebied van autisme wordt op verschillende niveaus gevraagd en ingezet.

In onderzoek, maar ook bijv. plaatselijk en in de regio's.

Onderzoek:

Leden van PAS zijn actief betrokken bij het onderzoek naar autisme.Soms bestuurlijk, soms als leden van PAS en soms op persoonlijke titel.
Ervaringsdeskundige inbreng wordt in het onderzoek steeds meer op prijs gesteld, en is er soms een voorwaarde voor.
Het werkt kwaliteitsverhogend, doordat bijv. alleen al de juiste vragen gesteld worden.

Een aantal activiteiten:

   • PAS Ledenpanel: Pas wordt regelmatig door onderzoekers gevraagd of leden van PAS mee willen werken aan onderzoeken.
    Inmiddels doen meer dan 60 PASleden mee in een ledenpanel voor onderzoeken. Wil je ook meedoen? Meer informatie op de pagina Pas Ledenpanel of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

   • Samenwerken in Onderzoek (SiO): Sommige onderzoekers vragen al eerder assistentie van PAS bij onderzoeken, bijv. bij het formuleren van de (onderzoeks)vragen.
    PAS leden met onderzoekservaring kunnen daarbij helpen vanuit hun ervaringsdeskundigheid èn onderzoekservaring.
    Meer informatie op de pagina op PAS-SiO of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

   • Netwerk Innovatie en Productontwikkeling Autisme (NIPA):Het NIPA ontwikkelt producten voor o.a. de GGZ m.b.t. Autisme. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe Psycho-Educatie. In het verleden is bijv. Zoektocht naar jezelf en Handreiking zelfmanagemant ontwikkelt.

   • InformatieTafels Autisme (ITA): Er is veel informatie over Autisme, maar hoe vind je goede en de juiste informatie? Zomer 2022 is de brochure Een diagnose autisme ... en dan? verschenen. Een samenwerkingsproject van ITA, PAS, Wegwijzer-autisme.nl e.a.

   • Academische Werkplaats Autisme (AWA):
    Op dit moment lopen er 4 onderzoeken:

    • Omgaan met (eigen) autisme
    • Hulp, behandeling en Medicatie
    • Beeldvorming en inclusie
    • Onderwijs

   Meerinformatie over de AWA op Autisme.nl, de site van de NVA.

    Regionaal

   Leden van Pas zijn betrokken bij activiteiten van de Regionale Kennisnetwerken Autisme, zowel op bestuurlijk als op uitvoerend niveau.

   Bijv. in Noord Holland Noord, Utrecht, Gooi en Eemland, Drenthe, Kennemerland en andere regio's

    

    

Nieuws

Academische Werkplaats Autisme

De Academische Werkplaats Autisme (AWA) hield op 24 november een slotbijeenkomst in Utrecht. De AWA is op advies van de Gezondheidsraad opgericht, met als doel kennis uit de wetenschap beter te laten doorstromen naar de praktijk.

In projectgroepen werkten wetenschappers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen van o.a. PAS samen aan vier thema’s: Omgaan met (je eigen) autisme, Hulp, behandeling en medicatie, Sociale inclusie op school en Beeldvorming & inclusie. Dat heeft diverse producten opgeleverd, zoals flyers, factsheets, filmpjes, een cursus en diverse aanbevelingen. Deze producten zijn inzetbaar in beleid, zorg en onderwijs. Bij de slotbijeenkomst werden deze eindresultaten gepresenteerd.

Op Autisme.nl (www.autisme.nl/2022/12/05/eindresultaten-awa-gepresenteerd) is meer over deze de opbrengsten van de AWA te vinden.

Contactdag Utrecht zondag 18 december

Hierbij een reminder voor de PAS contactdag + kerstdiner aanstaande:

zondag 18 december van 13:00 uur tot laat in café-restaurant Danel, Vredeburgkade 11 in Utrecht (naast het centraal station).

LET OP: omdat Danel door omstandigheden pas om 15:00uur beschikbaar is, starten we om 13:00uur een deurtje verder, bij café-restaurant Het Gegeven Paard. Dit zit pal naast Danel. Tegen 15:00uur verhuizen we dan naar onze vertrouwde groepsruimte in Danel.

Er is nog plek, dus heb je je nog niet aangemeld maar wil je wel graag komen? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Geef dan ook even aan of je 's-avonds mee-eet of niet, als je dit al weet (dit ter indicatie voor planning en de kok).

Ben je geen PAS-lid? Neem dan €3,- contant mee ter ondersteuning van de vrijwilligers die deze dag steeds weer organiseren en mogelijk maken!

In het kader van de naderende kerst wordt iedereen uitgenodigd iets feestelijk aan te trekken, gewoon voor de leuk. Mag, hoeft niet.

Graag tot zondag 18 december vanaf 13:00u in Het Gegeven Paard, één deurtje verder links van Danel, vanaf 15:00uur in Danel.

Lidewij en Idzo kijken uit naar juliie komst!